Paardrijlaarzen

Tijdens het paardrijden wil je stevig in je zadel zitten en dus is een paar paardrijlaarzen essentieel. Anders dan normale laarzen, hebben rijlaarzen altijd een hakje; zo schieten je voeten niet door de stijgbeugels. Ook hebben deze laarzen geen zool met hoog profiel, maar een gladde onderkant; zo blijf je niet steken in de beugels. Bij Welkoop hebben we lage, goedkope paardrijlaarzen (jodhpurs) van waterafstotend leer of 100% waterdicht rubber. Deze waterdichte, korte paardrijlaarzen voor dames kun je ook prima als regenlaarsje dragen! Op zoek naar hoge rijlaarzen? In onze webwinkel vind je die hier: hoge paardrijlaarzen.

Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...

Korte laarsjes: jodhpurs

Korte (of lage) laarzen staan ook wel bekend als ‘jodhpurs’. Het zijn klassieke, zwarte laarsjes die net over de enkels gaan. Aan de achterzijde hebben ze een lusje en bij de enkels hebben ze inzetstukken van elastiek. Hierdoor kun je de jodhpurs gemakkelijk aantrekken.

Jodhpurs doen het prima als klassiek regenlaarsje; ze doen door de enkelhoogte misschien net iets eleganter aan dan de klassieke regenlaars. Maar ook worden deze laarsjes in combinatie met chaps gedragen tijdens het paardrijden. Zo zijn sommige jodhpurs die je bij Welkoop vindt voorzien van een met staal verstevigde zool, wat ervoor zorgt dat je een gelijke druk hebt in de stijgbeugels.

Korte paardrijlaarzen

Groot voordeel ten opzichte van hoge paardrijlaarzen zonder veters of rits, is dat korte paardrijlaarzen makkelijker aan te trekken zijn. En omdat deze laarzen niet over je kuiten gaan, hoef je geen rekening te houden met de pasvorm rondom je benen. Om deze reden is zo’n korte rijlaars ideaal voor als je kuiten wat dikker of dunner zijn en je dus moeilijk goed zittende rijlaarzen kan vinden.

Ga je rijden met korte paardrijlaarzen, dan is het slim – en op manages vaak verplicht – om daarbij een paar chaps te dragen. Dit zijn (kunst)leren lappen die je aan je onderbenen vastmaakt met een rits. Ze gaan óver de rijlaars heen, waardoor het net is alsof je hoge paardrijlaarzen draagt. 

Rubberen of leren paardrijlaarzen?

Naast de keuze tussen hoge en lage rijlaarzen, is er de keuze voor materiaal. Ga je voor paardrijlaarzen van leer of PVC of rubber? Beide materialen hebben zo hun voordelen. 

  • Paardrijlaarzen van leer zitten comfortabel; het leer gaat naar je voeten staan en je krijgt niet snel zweetvoeten. Wel vergen leren paardrijlaarzen onderhoud; als je door de stallen loopt worden ze vies, bijvoorbeeld door mest en urine. En dus moet je je laarzen goed onderhouden om te voorkomen dat het leer snel uitdroogt.

  • Paardrijlaarzen van PVC of rubber zijn 100% waterdicht; dat is niet alleen ideaal op regenachtige dagen, maar ook bij het uitmesten van de stallen. Je spoelt ze zo schoon met water. Een nadeel van deze waterdichtheid is dat de laarsjes, bij lang dragen, minder comfortabel zitten. 

Ga je vaak lange ritten maken en ben je van plan je rijlaarzen hele dagen te dragen? Dan zijn rijlaarzen van leer een goede keuze voor jou. Ga je de laarzen alleen dragen tijdens een wekelijks lesuurtje en wil je weinig onderhoud? Dan zijn rubberen rijlaarzen een goede keuze.

Ruiterkleding bij Welkoop

Naast rijlaarzen, kun je bij Welkoop nog meer ruiterkleding kopen. Zo vind je in onze webwinkel paardrijsokken, paardrijbroeken, paardrijcaps, paardrijhandschoenen en ook alles voor de jonge ruiter.