Je tuin winterklaar in 9 stappen

De herfst is de ideale periode om je tuin voor te bereiden op de winter. Maar hoe pak je dat aan? Met onze 9 tips is je tuin zo winterklaar. Dus haal die tuinhandschoenen en je tuingereedschap uit de schuur en ga aan de slag!

Voor we beginnen: wanneer is het tijd om je tuin winterklaar te maken? Dat kan eind oktober of begin november. De temperatuur is daar prima voor, en er is vaak nog geen vorst aan de grond.

Het is vooral belangrijk om op de temperatuur te letten. Is het in oktober nog warm? Dan kan je best even wachten. Tussen 5 en 10 graden is ideaal om je tuin winterklaar te maken.


Onkruid weghalen


Begin met het weghalen van onkruid. De herfst is daar een perfecte tijd voor. Onkruid groeit een stuk minder snel dan in de zomer. Maak het jezelf gemakkelijk door een
schoffel en voegenkrabber te gebruiken.

Meer informatie? Hier lees je hoe je onkruid weghaalt. 


Bladeren laten liggen of weghalen


Vanaf oktober vallen van de bomen. Maar wat doe je met de gevallen blaadjes? 

 • De meeste blaadjes moet je weghalen. Anders verstikt je gazon. Door het bladerdek komt er geen zuurstof meer bij je gazon. 

 • Sommige blaadjes kan je laten liggen. Liggen er maar een paar blaadjes verspreid over je gazon? Deze kun je gerust laten liggen. Dat is zelfs goed voor je grond. Ze geven de bodem voeding en maken de grond vruchtbaar. Dit noem je ook wel een mulchlaag. 


Lees hier meer over het verwijderen (of laten liggen) van bladeren 


Mos voorkomen op je gazon 


In de winter krijgt mos vaak de overhand op je gazon. Het is vochtiger en de zon schijnt minder. Gelukkig kan je genoeg doen om mosgroei te voorkomen:

 • Maai het gras niet te kort. Voor de laatste keer in het seizoen gras maaien? Zet de grasmaaier dan op een hogere stand. Zo voorkom je mosgroei en is je gras beter bestand tegen vorst. 
 • Verticuteren. Heeft je gazon een dikke moslaag? Dan is het handig om dit weg te halen door te verticuteren.
 • Bemesten. Geef je tuin genoeg voeding door het te bemesten. Zo krijgt het genoeg voedingsstoffen voor de zware winter! 

Lees hier meer over het voorkomen van mos op je gazon


Bescherm je planten tegen vorst


Ook je planten krijgen het zwaar te verduren in een winter vol vorst. Grofweg bestaan er winterharde planten, halfwinterharde planten en vorstgevoelige planten. Hoe je jouw planten winterklaar maakt? Hieronder geven we je algemene tips. 

 • Noppenfolie om de pot. Planten in pot kan je beschermen met noppenfolie. Wikkel de pot in de folie en vergeet ook de onderkant niet. Zorg wel dat het water uit de pot kan lopen, anders bevriest de pot. 
 • Afdekken met een hoes. Als extra bescherming kan je ook een winterhoes gebruiken. Deze laat wind en lucht door, maar houdt de plant warm. 
 • Bedek de bodem met turfstrooisel of mulch. Dit vormt een isolatielaag op je bodem. Hierdoor trekt vorst minder de grond in. 

Heb je planten die echt niet tegen vorst kunnen, zoals tropische planten? Breng deze dan naar binnen. Als het niet meer vriest kan je deze naar buiten brengen. Bloembollen plantenIn het voorjaar een tuin vol kleur? Dat begint al in de herfst. Bloembollen voor bijvoorbeeld krokussen en sneeuwklokjes kan je al in september planten. 

En wil je het hele jaar door een kleurrijke tuin? Plant de bloembollen in laagjes. Lees hier meer over bloembollenlasagne


Bollen plant je het beste direct na aankoop. Liever nog even wachten? Bewaar de bollen dan droog tussen 10 en 15 graden.Snoei wat je moet snoeienVerschillende planten kan je in het najaar snoeien zolang het nog niet vriest. Grondig snoeien zorgt ervoor dat je plant nieuwe scheuten aangroeit. Zo behouden ze een mooie volle vorm. De beste tijd om te snoeien is eind oktober, voordat de vorst begint. 

Meer weten over snoeien? Bekijk dan deze pagina. 


Bescherm je vijver tegen vorst


In de herfst is het belangrijk om je vijver goed schoon te maken. Zo voorkom je dat je vijver verzuurt en er algen verschijnen. En heb je straks een mooie vijver in het komende voorjaar. Waar moet je aan denken? 

 • Verwijder slib uit de bodem. Dit doe je met de hand, of door een bio-oxydator te gebruiken.
 • Hou bladeren uit de vijver. Bladeren kunnen naar de bodem zakken. Daar vormen ze voeding. Maar in het najaar profiteren vooral algen daarvan. Houd bladeren uit het water door een afdeknet over de vijver te spannen.

 • Zorg dat je vijver niet bevriest. Dit kan je bijvoorbeeld bereiken door een goede luchtpomp te installeren. Help de dieren 


De winter is een zware periode voor dieren. Het is koud en er is weinig eten te vinden. Je kan de vogels een handje helpen door ze voedsel te geven. Verwen ze bijvoorbeeld met een voederbol of ander lekkers. 
Weten hoe je vogels moet voeren? Lees hier meer over het voeren van vogels.


Alles voor het voeren van tuinvogels:
Welkoop Strooivoer - Tuinvogelvoer - 12 kg

Welkoop

Welkoop Strooivoer - Tuinvogelvoer - 12 kg

18.95
Welkoop Pindakaas 340 gram - 3 stuks

Welkoop

Welkoop Pindakaas 340 gram - 3 stuks

6.75 5.50
Welkoop Vetbollen - Tuinvogelvoer - in emmer - 30 stuks

Welkoop

Welkoop Vetbollen - Tuinvogelvoer - in emmer - 30 stuks

8.95
Welkoop - Vetblok - Insecten - 300 gram

Welkoop

Welkoop - Vetblok - Insecten - 300 gram

2.99

Maak het gezellig

Ook in de herfst en winter kan je van je tuin genieten. Maak het bijvoorbeeld gezellig door wat pompoenen neer te zetten. Of hang wat vrolijke lichtjes op. En wordt het ‘s avonds kouder? Dan kan je jezelf opwarmen met een vuurkorf of tuinhaardKom gerust langs voor advies

Met deze tips maak je jouw tuin snel winterklaar. Zo geniet je in het voorjaar weer van een tuin vol kleur. Op zoek naar advies op maat? Kom dan gerust langs bij een winkel bij jou in de buurt. Jouw tuinspecialist helpt je graag op weg! 

Vind winkel in de buurt