Maak je tuin winterklaar met onze tips

De herfst is de ideale periode om je tuin voor te bereiden op de winter. Maar hoe pak je dat aan? Met onze tips is je tuin zo winterklaar. Dus haal die tuinhandschoenen en je tuingereedschap maar uit de schuur en ga aan de slag!

Voor we beginnen: wanneer is het tijd om je tuin winterklaar te maken? Dat kan eind oktober of begin november. De temperatuur is daar prima voor, en er is vaak nog geen vorst aan de grond. Het is vooral belangrijk om op de temperatuur te letten. Is het in oktober nog warm, dan kan je best even wachten. Tussen 5 en 10 graden is ideaal om je tuin winterklaar te maken.


Bloembollen planten

In de lente een tuin vol kleur? Dat begint al in de herfst. Voorjaarsbollen zoals krokussen en sneeuwklokjes kan je al in september planten. 

Bloembollen planten is heel makkelijk. Ze groeien bijna overal, zolang ze maar niet te nat staan. Je kunt de bollen zowel in je border planten, maar ook in potten op je terras of balkon.

Lees meer over bloembollen planten.


Bollen plant je het beste direct na aankoop. Liever nog even wachten? Bewaar de bollen dan droog tussen 10 en 15 graden.


Gazon bemesten

In de zomer wordt het gazon meer gebruikt. Schuivende tuinmeubels, een potje voetbal.. Tijd voor wat extra voeding in aanloop van de winter. Zo zorg je ervoor dat je gazon bestand is tegen de winterkou. Én dat het langer groen blijft, zelfs in de winter!

Gebruik hiervoor organische mest voor het najaar. Deze bevat wat meer kalium: dit zorgt voor een sterk gazon dat bestand is tegen vorst.

Lees meer over je gazon bemesten



Bladeren laten liggen of weghalen

Vanaf oktober vallen de bladeren van de bomen. Maar wat doe je met de gevallen blaadjes? 

  • Bladeren op je tuin kun je laten liggen. Liggen er maar een paar blaadjes verspreid over je tuin? Deze kun je gerust laten liggen. Dat is zelfs goed voor je grond. Ze geven de bodem voeding en maken de grond vruchtbaar. Dit noem je ook wel een mulchlaag. 

  • Bladeren op je gazon hark je weg. Anders verstikt je gazon - door het bladerdek komt er geen zuurstof meer bij de bodem. 


Lees meer over het verwijderen (of laten liggen) van bladeren. 


Bekijk onze tuintoppers:

Welkoop Bladhark - Harken - Ikape - 150 cm 20% Korting

Welkoop

Welkoop Bladhark - Harken - Ikape - 150 cm

14.95 11.96
Welkoop Bladhark 22-Tands - Harken - Ikape - 150 cm 20% Korting

Welkoop

Welkoop Bladhark 22-Tands - Harken - Ikape - 150 cm

24.95 19.96
Welkoop Schoffel Recht - Schoffels - Ikape - 160 cm 20% Korting

Welkoop

Welkoop Schoffel Recht - Schoffels - Ikape - 160 cm

23.95 19.16
Welkoop Tegelkrabber - Onkruid & Voegenborstels - Ikape - 150 cm 20% Korting

Welkoop

Welkoop Tegelkrabber - Onkruid & Voegenborstels - Ikape - 150 cm

18.95 15.16

Onkruid weghalen

De herfst is een perfecte tijd om onkruid weg te halen. Onkruid groeit een stuk minder snel dan in de zomer. Maak het jezelf gemakkelijk door een schoffel en voegenborstel te gebruiken.

Meer informatie? Hier lees je hoe je onkruid weghaalt. 


Mos voorkomen op je gazon 

In de winter krijgt mos vaak de overhand op je gazon. Het is vochtiger en de zon schijnt minder. Gelukkig kan je genoeg doen om mosgroei te voorkomen:

  • Maai het gras niet te kort. Voor de laatste keer in het seizoen gras maaien? Zet de grasmaaier dan op een hogere stand. Zo voorkom je mosgroei en is je gras beter bestand tegen vorst. 

  • Kalken. Door kalk te strooien maak je de grond minder zuur en wordt je gazon minder aantrekkelijk voor mos.

  • Bemesten. Geef je tuin genoeg voeding door het te bemesten. Zo krijgt het genoeg voedingsstoffen voor de zware winter! 
  • Verticuteren. Heeft je gazon een dikke moslaag? Dan is het handig om dit weg te halen door te verticuteren.

Lees meer over het voorkomen van mos op je gazon.


Bescherm je planten tegen vorst

Ook je planten krijgen het zwaar te verduren in een winter vol vorst. Grofweg bestaan er winterharde planten, halfwinterharde planten en vorstgevoelige planten. Hoe je jouw planten winterklaar maakt? Hieronder geven we je algemene tips. 

  • Noppenfolie om de pot. Planten in pot kan je beschermen met noppenfolie. Wikkel de pot in de folie en vergeet ook de onderkant niet. Zorg wel dat het water uit de pot kan lopen, anders bevriest de pot. 
  • Afdekken met een hoes. Als extra bescherming kan je ook een winterhoes gebruiken. Deze laat wind en lucht door, maar houdt de plant warm. 
  • Bedek de bodem met turfstrooisel of mulch. Dit vormt een isolatielaag op je bodem. Hierdoor trekt vorst minder de grond in. 

Heb je planten die echt niet tegen vorst kunnen, zoals tropische planten? Breng deze dan naar binnen. Als het niet meer vriest kan je ze weer naar buiten brengen. 

Meer weten? Bekijk onze tips om je planten te beschermen tegen vorst


Snoei wat je moet snoeien

Verschillende planten kan je in het najaar snoeien zolang het nog niet vriest. Goed snoeien zorgt ervoor dat je plant nieuwe scheuten krijgt. Zo houdt hij een mooie volle vorm. De beste tijd om te snoeien is eind oktober, voordat de vorst begint. 

Meer weten over snoeien? Bekijk dan deze pagina. 


Bescherm je vijver tegen vorst

In de herfst is het belangrijk om je vijver goed schoon te maken. Zo voorkom je dat je vijver verzuurt en er algen verschijnen. En heb je straks een mooie vijver in het komende voorjaar. Waar moet je aan denken? 

  • Verwijder slib uit de bodem. Dit doe je met de hand, of door een bio-oxydator te gebruiken.
  • Hou bladeren uit de vijver. Bladeren kunnen naar de bodem zakken. Daar vormen ze voeding. Maar in het najaar profiteren vooral algen daarvan. Houd bladeren uit het water door een afdeknet over de vijver te spannen.

  • Zorg dat je vijver niet bevriest. Dit voorkom je door bijvoorbeeld een goede luchtpomp te installeren. 

Help de dieren 


De winter is een zware periode voor dieren. Het is koud en er is weinig eten te vinden. Je kan de vogels een handje helpen door ze voedsel te geven. Verwen ze bijvoorbeeld met een voederbol of ander lekkers. 
Weten hoe je vogels moet voeren? Lees meer over het bijvoeren van vogels.


Alles voor het voeren van vogels:


Welkoop Strooivoer - Tuinvogelvoer - 12 kg

Welkoop

Welkoop Strooivoer - Tuinvogelvoer - 12 kg

18.95
Welkoop Vetbollen zonder netje in emmer - Tuinvogelvoer - 30 stuks Volume
voordeel
4 voor 33.00

Welkoop

Welkoop Vetbollen zonder netje in emmer - Tuinvogelvoer - 30 stuks

8.95
Welkoop - Vetblok - Tuinvogelvoer - Insecten - 280 gram Volume
voordeel
4 voor 11.00

Welkoop

Welkoop - Vetblok - Tuinvogelvoer - Insecten - 280 gram

2.99
Welkoop Vetstaaf Pinda - Tuinvogelvoer -

Welkoop

Welkoop Vetstaaf Pinda - Tuinvogelvoer -

3.50

Maak het gezellig

Ook in de herfst en winter kan je van je tuin genieten. Maak het bijvoorbeeld gezellig door wat pompoenen neer te zetten. Of hang wat vrolijke lichtjes op. En wordt het ‘s avonds kouder? Dan kan je jezelf opwarmen met een vuurkorf of tuinhaard



Kom gerust langs voor advies

Met deze tips maak je jouw tuin snel winterklaar. Zo geniet je in het voorjaar weer van een tuin vol kleur. Op zoek naar advies op maat? Kom dan gerust langs bij een winkel bij jou in de buurt. Jouw tuinspecialist helpt je graag op weg! 

Vind winkel in de buurt