Compost

De tuingrond verrijken? Compost is de manier. Dit organische materiaal bevat voedingsstoffen en verbetert de bodemstructuur. Zo kunnen plantenwortels beter hun voedingsstoffen opnemen. Je kunt je eigen compost maken – maar kunt ook kant-en-klare compost kopen. Bij Welkoop hebben we compost die je goed gebruikt in je moestuin, siertuin en op je gazon. Onze tuincompost koop je in zakken van veertig liter. Je strooit er een laagje van over de bestaande grond, en harkt die er licht doorheen. Zo is je grond zo’n honderd dagen voorzien van voeding.

Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...

Compost in je tuin

Met compost verbeter je de bodem in je tuin op een natuurlijke manier. Tuincompost is een organisch materiaal – het verteert volledig. Het bevat sporenelementen die langzaam vrijkomen, en veel voedingsstoffen – hoewel ietsje minder dan sommige bodemverbeteraars, zoals mestkorrels. Door de goede eigenschappen biedt compost je tuin allerlei voordelen: tuingrond kan vocht beter vasthouden en wordt luchtiger, het bodemleven wordt gestimuleerd en eventuele meststoffen werken beter en langer. En dat maakt weer dat planten en grassen beter groeien en sterker worden, en minder snel ziek.

Wist je dat je ook zelf compost kunt maken? Dit kan met een natuurlijke composthoop, maar kan ook met hulpmiddelen zoals een compostsilo of compostversneller. Je kunt tuinafval zoals uitgebloeide planten, bladeren en gras composteren, en verteerbaar keukenafval. Wel moet je wat geduld hebben; het duurt twee tot negen maanden voordat je eigen, milieuvriendelijke compost in de tuin bruikbaar is. Lees ook ons advies over composteren.

Compost gebruiken

Compost in nuttig in je tuin – maar waar gebruik je het? Er zijn allerlei mogelijkheden. Zo kun je compost gebruiken in je borders, siertuin en moestuin. En ook kun je compost op je gazon gebruiken: strooi het hier uit in een dun laagje.

  • Voor het ophogen en egaliseren van borders
  • Voor het vruchtbaar maken van de moestuingrond
  • Bij het nieuw inplanten in de volle grond
  • Bij het aanleggen van een nieuw gazon
  • Voor het maken van compostwater

Tuincompost is heel handig in gebruik. Ga je nieuwe planten poten of een gazon aanleggen? Dan strooi je een laag van zo’n vijf centimeter tuincompost op de bestaande grond, en vermeng je die door licht te harken. In de moestuin is het nog makkelijker: daar spreid je een laagje van twee centimeter uit over de grond – en dat is alles. Je hoeft de bovenlaag hier niet in te werken, want daar zorgt het bodemleven voor. En tot slot kun je je eigen compostwater maken, door een gieter te vullen met half compost en half water. Hiermee geef je je tuinplanten een oppepper.

Tuincompost van Welkoop

Duurt het zelf maken van tuincompost je te lang? Een snellere optie om je tuin te voorzien van voedzame compost, is kant-en-klare compost kopen. De compost van Welkoop heeft een luchtige structuur en geeft honderd dagen voeding. Je koopt deze compost in een 40 liter zak. Dat is genoeg om zo’n 10 vierkante meter in de tuin van compost te voorzien. Bij een nieuwe aanleg gebruik je meer en voorzie je zo’n 5 vierkante meter tuin van compost.