Snoeischaren

Uitgebloeide bloemen, dode takken, uitdijende struiken – geen tuin kan zonder snoeischaar. Bij Welkoop kun je daarom alle snoeischaren kopen die je nodig hebt. Voor het knippen van dunne takken en bloemen is er de kleine snoeischaar. Voor het grotere werk, zoals het knippen van een haag, dikke takken of snoeiwerk op hoogte, heb je een grovere tuinschaar nodig: een heggenschaar, takkenschaar of snoei-giraffe. Met snoeigereedschap van merken als Wolf-Garten, Fiskars, Stihl, Felco, Freund, Bahco en Stiga, vind je bij Welkoop een tuinschaar die goed in je hand ligt – en geknipt is voor jouw tuinklus.

Bekijk ook: Buxusscharen | Heggenscharen | Takkenscharen

Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...

Snoeischaar

Snoeien is een steeds terugkerende tuinklus; geen tuinierder kan zonder snoeigereedschap. Met als basis van dit gereedschap: de snoeischaar. Dit handzame tuingereedschap bedien je met één hand en is bedoeld om dunne takken en planten mee te knippen. Je hebt ze in twee soorten: de aambeeld snoeischaar voor hard, dood hout en papegaaibek voor jong hout. Klaar met snoeien? Dan zorgt de schuifvergrendeling ervoor dat je de snoeischaar veilig op zak neemt of opbergt.

Maar wist je dat er nog meer snoeischaren zijn? Ze heten alleen anders – omdat ze bedoeld zijn voor specifieke snoeiklussen. Zo heb je de heggenschaar voor heggen, de buxusschaar voor vormsnoei en de takkenschaar of snoeizaag voor het grote werk. Snoeien op hoogte gaat gemakkelijk met een snoeischaar op steel. Wat de beste snoeischaar is, is dus afhankelijk van wat je wilt snoeien.

  • Snoeischaren zijn kleine knippers die je met één hand bedient. Perfect toereikend voor het fijne snoeiwerk zoals planten en dunne takken.
  • Buxusscharen zijn kleine handheggenscharen. Ze zijn heel wendbaar en hebben een scherpe punt.
  • Heggenscharen hebben lange messen en grote handgrepen. Je bedient ze met twee handen, ideaal om een heg te kortwieken.
  • Takkenscharen. Moet je dikke takken knippen? Dan is een takken snoeischaar het beste snoeigereedschap. Deze lange snoeischaar heeft lange hefbomen en lange snijvlakken. Zo kun je meer kracht zetten en hoger reiken.
  • Snoeischaar op steel. Wil je snoeien op hoogte, dan komt een snoei-giraffe, snoeischaar op steel, als geroepen. Dankzij de lange, uitschuifbare steel kun je vanaf de grond op hoogte takken doorknippen of - zagen.

Snoeischaren kopen bij Welkoop

Je kunt bij Welkoop snoeischaren kopen van merken als Freund, Felco, Stihl, Fiskars, WOLF-Garten. Zo heb je voordelige scharen die heel geschikt zijn voor allerlei knip-en-snoeiwerk in de tuin, maar er zijn ook luxe snoeischaren – voor als je meer eisen stelt. Zo koop je van WOLF-Garten een snoeischaar met zacht rubber op de bovenste handgreep, waardoor je meer grip en comfort hebt.

Kleine snoeischaren knippen takken met een doorsnede tot maximaal 18 of 20 millimeter. De grotere modellen knippen takken tot maximaal 25 millimeter. Ga je vooral bloemen en kruiden knippen, dan is een handzame tuinschaar het meest geknipt. Zulke snoeischaren voor bloemen hebben meer snijcapaciteit dan een keukenschaar en beschikken soms over handige snufjes. Zo is de Fiskars bloemen snoeischaar voorzien van een steelstripper: je haalt een tak erdoorheen en de bladeren strip je er zo van af.

Weet je van jezelf dat je, met een snoeischaar in de hand, weleens enthousiast kunt worden – en ook dikkere takken zal willen knippen? Dan is een wat zwaardere snoeischaar waarschijnlijk geknipt voor jou. Kijk bijvoorbeeld eens naar een professionele snoeischaar van Freund of Felco. Ze zijn gemaakt van hoogwaardig staal en hebben verwisselbare messen. Tuinhandschoenen aan – en knippen maar.

Aambeeld of papegaaibek?

Naast dat een snoeischaar geschikt moet zijn voor de takkendikte, moet ook de snijtechniek kloppen met de takken die je gaat doorknippen. Jong hout knip je het beste door met een snoeischaar met papegaaibek – onder de snoeischaren de meest gebruikte. De twee bewegende messen maken een mooie, gladde snijwond die snel herstelt. Voor hard, oud en dor hout is de aambeeld snoeischaar het meest geschikt. Deze snoeischaar heeft twee rechte messen; één mes is stomp en de ander snijdt. De tak die je moet snoeien ligt hierdoor goed vast in de schaar. De snijwond is minder glad, maar je kunt meer kracht zetten bij het doorknippen.