Sokken

Goede sokken geven steun, zijn slijt- en vormvast en voeren vocht af. Ze houden je voeten warm in de winter en koel in de zomer. Er zijn veel verschillende soorten sokken. Wij verkopen werksokken met een extra slijtlaag. Wandelsokken die je voet extra ondersteunen en speciale thermosokken die beschermen tegen kou. 

Werksokken

Misschien denk je er niet meteen aan, maar stevige werksokken zijn onmisbaar bij fysiek werk. Net als inlegzooltjes bieden werksokken bijvoorbeeld steun waar dat nodig is en zijn ze voorzien van extra stevige stof op plekken die eerder slijten of waar trillingen het beste gevoeld worden en beschermen je voeten tegen constante wrijving en druk. Werksokken hebben meestal ook een uitgebreidere samenstelling dan gewone sokken. Werksokken kunnen gemaakt zijn van katoen, wol, coolmax, elastaan, nylon, polyester en/of micovezels. Elk garen heeft weer een andere werking ter bescherming van je voeten. Bij elk paar werkschoenen hebben we dan ook passende werksokken.

Wandelsokken

Vergeleken met normale sokken zijn wandelsokken gevormd naar je voeten. Je houdt daardoor geen onnodgie ruimte over die wrijving kunnen veroorzaken tijdens het wandelen. Dat is ook de reden dat wandelsokken vaak een linker (L) en een rechter (R) sok hebben. Veel sokken zijn gemaakt van synthetisch materiaal en gaan een beetje plakken wanneer je voeten gaan zweten. Wandelsokken daarintegen hebben vaak een laag percentage aan wol in de sok verwerkt. De eigenschap van wol is dat het warmte en vocht naar buiten geleidt en dit kan dan weer door het leer van je schoen afgevoerd worden. Ook hebben wandelsokken zogenaamde platte naden, door deze naden heb je minder wrijving en dus minder kans op blaren en irritaties.  

Klompen

Draag je houten klompen? Trek dan altijd een paar goede (werk)sokken aan. Want gewone sokken slijten snel in een paar klompen. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld de wat dikkere Noorse sokken die gemaakt zijn van wol of een hoog percentage wol bevatten. Wollen sokken houden je voeten warm en nemen veel vocht op zonder dat ze klam aanvoelen. Daarnaast heeft wol een zelfreinigende werking waardoor de kans op nare luchtjes zeer klein is. Houten klompen zijn voor beginnende dragers vaak wat hard en ruw, door dikke (wollen) sokken te dragen kun je er makkelijker aan wennen. 

In klompen van leer kun je ook wollen sokken dragen, maar een paar stevige werksokken zijn ook prima. In klompen heb je vaak iets meer ruimte zodat je er makkelijk in en uit kunt stappen. Hierdoor kan wrijving ontstaan waardoor gewone sokken sneller zullen slijten. Werksokken bevatten versteviging op de plaatsen waar dat nodig is zodat je er extra lang profijt van hebt.

Natuurlijke vezels

Wol

Wollen sokken isoleren goed en houden je voeten warm in de winter en koel in de zomer. Wol neemt veel vocht op. Zo heb je lang comfort bij zweetvoeten. Nadeel is dat wol soms krimpt en sommige soorten jeuken en prikken.

Katoen

Ook katoen neemt veel vocht op, maar voelt wel snel nat en plakkerig aan. Katoen is de enige vezel die nat sterker is dan droog. Katoen is slijtvast, goed wasbaar en huidvriendelijk.

Synthetische vezels

Polyamide

Dit materiaal wordt veel gebruikt voor sokken, vaak in combinatie met katoen zodat de sok soepel aanvoelt. Polyamide neemt bijna geen vocht op en is goed te wassen. Het is een sterke elastische vezel waardoor de sokken vormvast zijn.

Polyester

Ook polyester neemt bijna geen vocht op en is gemakkelijk te wassen. Het is een sterke vezel, een stuk harder dan polyamide maar geeft sneller pillen (gerolde pluisjes).

Cordura®

Dit is een polyamide vezel die 2 keer sterker is dan gewone polyamide en daardoor heel slijtvast.

Thermolite

Deze polyestervezel is hol en isoleert daarom beter. Met dit materiaal blijven je voeten koel in de zomer en warm in de winter.

Coolmax

Een materiaal dat speciaal ontwikkeld is om vocht goed af te voeren. Het is een polyester vezel met vier kanalen waardoor de vezel 120% groter is dan een gewone ronde vezel. Het bevat metaaldraad en is antistatisch. Het materiaal plakt niet aan de huid en verdampt transpiratievocht snel. Zo blijven je voeten droog. Ze zijn vaak versterkt met badstof op de zool, hak en teen. Dat zorgt voor extra bescherming, schokabsorptie en comfort. Zeer geschikt voor in werkschoenen. 

Lees meer over stoffen en materialen.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.