Verzorging

Katten verzorgen zichzelf heel goed. Maar als je ze een handje helpt, stellen ze dat echt op prijs. Zorg dat je kat van jongs af aan went aan borstelen, nagels knippen en misschien zelfs wel tandenpoetsen.

Borstelen en kammen

Borstel je kat regelmatig om losse haren te verwijderen. Hij krijgt er een mooie glanzende vacht van en het zorgt ervoor dat hij minder haren doorslikt. Zo heeft hij minder last van haarballen. En het scheelt natuuurlijk ook behoorlijk wat haar in huis.

Vaak moeten ze er even aan wennen. Maar ze snappen al snel dat je ze helpt om klitten weg te halen. Vaak gaan ze er dan zelf al voor liggen. Voor je borstelt, moet je eerst alle klitten verwijderen. Doe dit heel voorzichtig.

Kleine klitten haal je weg met je vingers of een kam. Grote klitten knip je uit de vacht. Borstel altijd in de richting van de haargroei. Voor het verzorgen van de vacht zijn allerlei borstels en kammen te krijgen. Ook is er een speciale FURminator. Dat is een handig apparaatje dat losse haren uit de vacht verwijdert.

Nagels knippen

Katten scherpen hun nagels zelf aan een krabpaal of bijvoorbeeld een boom. Maar je kunt ze ook een handje helpen door hun nagels te knippen. Dit gaat het makkelijkst als de kat rechtop zit. Pak een voorpootje vast en druk de nagel voorzichtig uit de teen. Pas op dat je niet in het levende (roze) deel van de nagel knipt. Het doet veel pijn als je dit raakt en zorgt voor een flinke bloeding. Weet je niet zeker wat het levende deel is? Vraag dan aan de dierenarts hoe je de nagels moet knippen.

Gebit

Hou je van een uitdaging? Dan kun je proberen of je kat kan wennen aan tandenpoetsen. Het is misschien even lastig maar kan ernstige problemen aan het tandvlees voorkomen. Er zijn speciale tandenborstels voor katten en dental snacks voor tandverzorging.

Ogen en oren

Verwijder vuil uit de ooghoeken van je kat met een reinigingsdoekje of je vinger. Oren kun je schoonmaken met een doekje. Maar let op. De oren van een kat zijn heel gevoelig. Je mag alleen de oorschelp schoonmaken, niet binnen in het het oor. Dus ga niet te diep, anders kun je vuil juist dieper in de oren duwen. 

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Gerelateerde video's

hM0v-lBTxHA
Vachtverzorging van je kat