Om je beter van dienst te zijn maakt Welkoop gebruik van cookies. Cookiebeleid

Snoeigereedschap

Snoei met het juiste gereedschap. Je basis is een snoeischaar. Gebruik daarbij een snoeimes, heggenschaar of snoeizaag. Snoei op hoogte met een telescopische steel.

Goed gereedschap

Goed gereedschap is het halve werk, snoei daarom met het juiste gereedschap. Je basis is een goede snoeischaar. Voor hagen en struiken heb je een heggenschaar nodig. Gebruik voor specifieke of zware snoeiwerkzaamheden speciale scharen of gemotoriseerd snoei- en zaaggereedschap. 

Snoeischaren

Gebruik een snoeischaar voor het snoeien van planten, het verwijderen van lichte takken en dood hout.

Aambeeld of papegaaibek?

Er bestaan twee soorten snoeischaren, het papegaaibekmodel en het aambeeldmodel. De papegaaibek werkt als een schaar waarbij beide messen bewegen. Bij het aambeeldmodel beweegt alleen het bovenste mes en snijdt loodrecht op een klein aambeeld. Gebruik het aambeeldmodel voor het snoeien van oud en dood hout, de papegaaibek voor licht snoeiwerk.

Snoeischaar uitproberen

Probeer verschillende snoeischaren uit in de winkel. Je kan kiezen tussen links- of rechtshandig, verschillende formaten, eenvoudig of technisch geavanceerd bijvoorbeeld krachtbesparend of met een meedraaiend handvat. Koop de schaar die goed in de hand ligt.

Snoeimes

Een snoeimes is vlijmscherp gereedschap voor de vakman. Met een snoeimes snijd je de bast glad af en verwijder je rottend hout of neem je een stek.

Overige scharen

Heggenschaar

Een heggenschaar is een grote schaar waarmee je hagen, heide, lavendel en struiken knipt. Verwijder er ook te lange scheuten van bomen mee. De scharen met een golfsnede houden takken beter vast. Vaak zit er vlak bij het draaipunt een inkeping om dikkere takken door te knippen.

Buxusschaar

Een buxusschaar is een kleinere schaar en speciaal bedoeld om buxusrandjes te knippen. Ze zijn met accu en als handschaar te koop. Door de korte meslengte zijn buxusscharen heel geschikt om buxusplanten of heesters in vorm te knippen. Gebruik bij veel snoeiwerk een buxusschaar met accu.

Takkenschaar

Takkenscharen zijn groot, hebben twee lange handvatten en bedien je met twee handen. Knip er dikkere, middelzware takken en oud hout mee. Er zijn ook typen met uitschuifbare, verstelbare handvatten. Door de grote hefboomwerking oefen je veel kracht uit. Gebruik een telescopische takkenschaar voor hoge en moeilijk bereikbare plekken.

Topschaar

Een topschaar is een lange, uitschuifbare stok met schaar eraan, waarmee je zonder trap hoog snoeit. De schaar bedien je met een draad. Vaak kan er aan de stok ook een snoeizaag worden bevestigd.

Snoei- of boomzaag

Een goede snoei- of boomzaag heeft een gebogen blad die zaagt bij de trekkende beweging. Er zijn ook inklapbare modellen en een telescopische steel te koop. Zo verwijder je takken op hoogte of op grote afstand. Daarnaast zijn er beugelzagen voor het zware werk, hiermee zaag je zelfs bomen om. Een gewone houtzaag loopt vast in nat, groen hout.

Andere hulpmiddelen

Draag altijd goede werkhandschoenen. Er zijn ook vochtwerende handschoenen met rubbercoating. Gebruik trappen en ladders alleen als ze stabiel staan en stevig zijn. Bind ze bovenaan vast als je boom snoeit. Laat het snoeien van grote bomen aan een hovenier over.

Snoeien op hoogte

Snoeien op een ladder werkt niet echt lekker. Je kan minder kracht zetten en het is niet veilig. Gebruik liever een handig hulpmiddel en blijf met beide benen op de grond. Gebruik de Wolf Variosteel, uitschuifbaar tot vier meter en klik er heel makkelijk een boomschaar op. Deze schaar kan takken knippen tot een dikte van 38 millimeter. Of klik een takkenzaag op de Variosteel. De takkenzaag heeft speciale trektanden waarmee je zelfs dikke takken met weinig moeite klein maakt.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Gerelateerde video's

KVDAW88bMtU
Hoe kies je de juiste snoeischaar
FOrKM8fk8A8
Hoe kies je de juiste heggenschaar
Wellicht ook interessant voor u
Fiskars Smartfit  Bypass P68 - Snoeischaar -

Fiskars

Fiskars Smartfit Bypass P68 - Snoeischaar -

24.95
Bahco 339 Snoeizaag -

BAHCO

Bahco 339 Snoeizaag -

32.95
WOLF-Garten Ri-LL Comfort - Grasschaar - Rood

WOLF-Garten

WOLF-Garten Ri-LL Comfort - Grasschaar - Rood

27.95
Freund 5390  - Buxusschaar -

Freund

Freund 5390 - Buxusschaar -

18.95