Snoeigereedschap

Wil je in het voorjaar genieten van een uitbundig bloeiende rozenstruik, lavendel of fruitboom? Dan is het nu tijd voor een snoeibeurt. Planten waarbij de sapstroom vroeg op gang komt kunnen het best vóór de winter worden gekortwiekt. Wil je gaan snoeien? Dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Zorg voor tuinhandschoenen, werkkleding en goed gereedschap, zodat je de plant niet beschadigt. Vaak heb je meerdere diktes, scharen én zagen nodig. Zorg ook dat je gereedschap scherp en schoon is. Een botte snoeischaar zorgt voor snoeiwonden. Vieze tools vergroten de kans op schimmels.

Snoeischaren

Een snoeischaar is de basis van je snoeigereedschap. Ook al ben je geen fanatieke tuinier, dan nog heb je een snoeischaar nodig. Snoeischaren zijn er in allerlei soorten en maten. Let erop dat je snoeischaar goed in de hand ligt en niet te groot is. Er bestaan eenvoudige snoeischaren, maar ze zijn er ook met meedraaiend handvat of krachtbesparende techniek. Met een snoeischaar knip je dunne stengels of takken tot ongeveer 2,5 cm dik.

Aambeeld of papegaaibek

Er zijn twee soorten snoeischaren met verschillende snijtechnieken: de papegaaibek en het aambeeld. De papegaaibek wordt het meest gebruikt. Hij heeft 2 bewegende messen die door het  levende hout heen snijden. Een papegaaibek maakt een mooie gladde snijwond die snel herstelt. Bij het aambeeld beweegt alleen het bovenste mes, tot op het aambeeld. HIermee kun je meer kracht zetten bij harde en dode takken. De snijwond is minder glad doordat je de tak eigenlijk door knijpt.

Heggenschaar

Voor het snoeien van hagen en grote vakken met dezelfde planten gebruik je een heggenschaar. Een handheggenschaar is geschikt voor kleinere klussen of de vormsnoei van struiken. De handheggenschar heeft een gegolfd mes die de takken gemakkelijker vasthoudt. Voor grote hagen kun je een elektrische of benzineheggenschaar gebruiken. Dat werkt sneller en het kost je minder inspanning.

Buxusschaar

Een buxus is een struik met fijne blaadjes. Buxus staat in de tuin als haag of in een mooie vorm gesnoeid. Het snoeien van buxus is een nauwkeurig klusje dat gemakkelijker gaat met een buxusschaar. Dit is een kleine, handzame heggenschaar. Er bestaat ook een accu-buxusschaar, een kleine machine waarmee je de buxus echt kunt scheren.

Takkenschaar

Wanneer de takken te dik worden voor je snoeischaar stap je over op een takkenschaar. Ook bij een takkenschaar kun je kiezen voor een papegaaibek of aambeeld. De takkenschaar heeft 2 lange handvatten die je met 2 handen vasthoudt. Sommige handvatten kun je zelfs uitschuiven zodat je nog hoger of verder kunt reiken. Je snoeit hiermee takken tot ongeveer  5 cm dikte. Er zijn eenvoudige takkenscharen, maar ook scharen met geavanceerde techniek zodat het snoeien veel minder kracht kost.

Snoeizaag

Als de takken ook te dik worden voor een takkenschaar, dan stap je over op een snoeizaag. Dit is een scherp, handzaam zaagje waarmee je ook op lastige plekken goed kunt zagen. Door de speciale zaagtanden is het blad extra scherp. Vergeet dan ook niet om werkhandschoenen aan te doen. Is er meer ruimte om te zagen, zoals bij het zagen van hout voor de kachel, dan kun je ook een beugelzaag gebruiken. Hiermee kun je nog meer kracht zetten.

Kettingzaag

Moet je veel grote takken of bomen zagen dan biedt de kettingzaag uitkomst. Dit is een sterke machine op elektriciteit, accu of benzine die wel wat handigheid vraagt. Als je een kettingzaag gebruikt, vergeet dan niet de bijbehorende beschermingsmiddelen te gebruiken. 

Beugelzaag

Is er meer ruimte om te zagen, zoals bij het zagen van hout voor de kachel, dan kun je ook een beugelzaag gebruiken. Hier kun je nog meer kracht mee zetten.

Snoeien op hoogte

Wanneer je een hoge struik of boom moet snoeien dan kun je op een trap of ladder gaan staan. Met een snoeischaar of snoeizaag gaat dat nog wel, maar met een takkenschaar is dat niet zo handig omdat je dan geen hand meer vrij  hebt om je aan de trap vast te houden. Voor veilig snoeien op hoogte kun je een lange, uitschuifbare steel gebruiken. Op deze lichtgewicht steel bevestig je een topschaar of snoeizaag. De topschaar bedien je met een draad die van de schaar via de steel naar beneden loopt. Vanaf de grond heb je vaak goed zicht op wat je wilt snoeien. Dat maakt snoeien met een lange steel erg handig.

Onderhoud 

Je snoeigereedschap gaat langer mee als je het regelmatig schoonmaakt en slijpt. Met scherp gereedschap beschadig je de struiken het minst waardoor ze sneller van een snoeibeurt herstellen. Gebruik voor het schoonmaken een doek of borsteltje en spuit de messen met een onderhoudsspray in. Snoeiklus gedaan? Laat dan je messen meteen slijpen. Zo liggen ze alvast schoon en scherp klaar voor de volgende snoeiklus.

Welkoop Snoeigereedschap

Fiskars LX92  S - PowerGear X Takkenschaar - Geel

Fiskars

Fiskars LX92 S - PowerGear X Takkenschaar - Geel

64.95
STIHL MSE 141 C-Q - Kettingzaag - 30 cm

STIHL

STIHL MSE 141 C-Q - Kettingzaag - 30 cm

199.00
Fiskars SW73 - Snoeizaag - Zwart Oranje

Fiskars

Fiskars SW73 - Snoeizaag - Zwart Oranje

36.25
STIHL HSE 42 - Elektrische Heggenschaar - 45 cm

STIHL

STIHL HSE 42 - Elektrische Heggenschaar - 45 cm

129.00