Snoeigereedschap en knipgereedschap

Een van de leukste klussen in de tuin is snoeien. Het geeft veel voldoening als je met de juiste manier van snoeien zorgt dat alle planten, bomen en struiken in je tuin goed tot hun recht komen. Het is niet zo moeilijk als het lijkt wanneer je het onderstaande in je opneemt voordat je aan de slag gaat. En als je het juiste snoeigereedschap gebruikt is het nog gemakkelijker.

Wat is snoeien en wat is knippen?

Snoeien en knippen lijken erg op elkaar. Bij snoeien haal je takken weg uit een boom of struik of je haalt er een stuk af. Onder knippen versta je het fijne werk zoals (uitgebloeide) bloemen knippen of buxus in vorm knippen. Hoe je het ook noemt, belangrijk is dat je goed kijkt wat je doet en dat je niet bang bent om te snoeien. Onthoud het volgende:  snoeien doet groeien/ bloeien. Meestal wordt je tuin alleen maar mooier van een goede snoeibeurt.

Waarom snoeien of knippen?

-          De boom of struik wordt te groot of er zitten takken in de weg.

-          Er zit veel dood hout in, wat lelijk staat en een bron voor ziektes en schimmels kan zijn.

-          Je wilt graag meer bloemen en vruchten.

-          Je vindt de uitgebloeide bloemen en takken lelijk staan.

-          De struik of plant wordt veel te vol.

Snoeiregels

Als je gaat snoeien let dan op het volgende:

-          Gebruik scherp gereedschap, hiermee maak je een gladde wond die snel herstelt. De boom grendelt een wond af waardoor er geen schimmels binnen kunnen dringen. Afsmeren met teer of wondpasta hoeft niet, dit verstoort juist het natuurlijke proces.

-          Snoei een tak schuin af, net boven een oog. Hierdoor loopt de tak weer mooi uit.

-          Snoei nooit meer dan 25/30% van de bladmassa van een boom of struik weg. Een boom reageert op snoeien door waterlot (snelle takken) te maken wat de vorm van de boom erg verstoort. Als je niet in een keer teveel snoeit, dan schrikt de boom daar niet van.

-          Kijk goed naar de struik die je gaat snoeien. Zitten er dode of beschadigde takken in? Takken die elkaar kruisen, raar uitsteken of op de grond hangen? Die kun je alvast weghalen. Snoei  ze terug tot op een gezonde tak of het hart van de struik.

-          Wat is de natuurlijke vorm van de struik? Strak of wild, dicht of juist luchtig? Houd hier rekening mee bij het snoeien.

-          Snoei regelmatig, wacht niet tot een boom of struik zo groot is geworden dat snoeien heel ingrijpend wordt. Voorkomen is beter dan genezen.

-          Zaag takken van een boom niet op stomp, maar glad langs de takkraag. Dan overgroeit de boom de zaagwond het beste. Als de tak zwaar is dan kan de zaagwond door het gewicht inscheuren. Zaag de tak dan in twee keer af: de eerste keer wat verder weg om het gewicht kwijt te raken en daarna netjes langs de stam.

Wanneer snoeien?

Eigenlijk kun je het hele jaar rond snoeien, tenzij het heel hard vriest of erg heet is. Wanneer je snoeit hangt af van wanneer je zelf tijd en zin hebt en daarnaast hangt het af van de struik of boom die je wilt snoeien.

Bij vaste planten is het gemakkelijk: die komen vanzelf op in het voorjaar. Je past zomersnoei toe wanneer ze uitgebloeid zijn (of als je bloemen wilt plukken) en dan bloeien ze vaak nog een keer. In de herfst laat je de boel de boel. Dat zorgt voor een mooi winterbeeld, bescherming voor je planten en beestjes die er blij mee zijn. In het voorjaar haal je dan de rest weg. Heb je liever een opgeruimde tuin, dan knip je de uitgebloeide planten af in de herfst en harkt alles netjes aan.

Bij struiken en bomen moet je rekening houden met bloeitijd en vruchtvorming. Sommige bomen (zoals esdoorn, berk, noot) zijn erg gevoelig voor bloeden. In het voorjaar komt de sapstroom op gang, als je dan gaat snoeien stroomt het vocht uit de boom. Deze bomen mag je niet snoeien tussen de Kerst en het moment dat ze weer goed in blad zitten.

Moet je toch een keer flink snoeien in je tuin? Doe dit dan bij voorkeur in het voorjaar, dan herstelt de struik zich het snelst en kijk je zo kort mogelijk tegen een flink gesnoeide tuin aan. 

Snoeien verschillende groepen

Voor het snoeien van struiken zijn 2 dingen belangrijk. Wanneer staat hij in bloei, en bloeit de struik op nieuwe takken of takken van vorig jaar? De struiken die in het voorjaar bloeien doen dit op takken van vorig jaar. Deze moet je dus niet snoeien in de herfst en winter, want dan haal je de takken weg waarop hij gaat bloeien. Je snoeit ze na de bloei, in de zomer. Struiken die in de zomer en nazomer bloeien doen dit vaak op nieuwe takken. Deze kun je in het voorjaar snoeien, dan krijg je nieuwe takken waarop de mooiste en grootste bloemen ontstaan.

We maken onderscheid in struiken die met meerdere takken vanuit de grond komen en struiken die 1 basistak hebben (zoals bij een boom). De laatste groep snoei je niet zoveel. Bij de eerste groep houd je de struik mooi door elke keer een aantal takken bij de grond toe af te knippen. Dan komen er vanuit het hart weer nieuwe takken en verjong je de struik. Hij krijgt mooie bloemen,  reageert niet te heftig op snoeien en blijft beter in vorm.

Snoeien van struiken, bomen of klimplanten

Van een aantal soorten die vaak in de tuin voorkomen zetten we de manier van snoeien op een rijtje:

Hortensia: kijk eerst goed welk soort je hebt. De gewone boerenhortensia bloeit op hout van vorig jaar. Snoei ieder voorjaar 5-7 takken diep weg, het liefst oude takken die veel bloemen hebben gehad. Snoei gelijk dood hout en rare takken weg. De hortensia maakt nieuwe takken vanuit de grond die het jaar daarop weer gaan bloeien. De takken van vorig jaar die je hebt laten staan zullen volop gaan bloeien. In een cyclus van een paar jaar verjong je de struik en voorkom je dat de hortensia te hoog wordt. De Hortensia Annabelle bloeit het best op takken van dit jaar dus die kun je in het voorjaar helemaal kort snoeien tot ongeveer 10 cm.

Lavendel: Als je lavendel na de bloei in de zomer afknipt, dan heb je vaak een 2e bloei. Vind je de struik rommelig in de winter, knip dan alleen de uitgebloeide bloemen weg. Na de vorst in het voorjaar snoei je de lavendel zo diep mogelijk weg. Let er wel op dat er nog blaadjes aan de takken zitten, op kaal hout loopt lavendel alleen uit als het heel mooi weer is. Als je lavendel niet goed snoeit dan wordt de struik van binnen kaal en lelijk.

Rozen: de meeste rozen bloeien het mooist op nieuwe takken, je kunt ze dus het beste in het voorjaar snoeien. Snoei ze kort en zorg dat er lucht in de struik komt. Rozen hebben veel voeding nodig, vergeet ze niet wat extra mest te geven. De eenmalig bloeiende, wilde klimrozen (ramblers) zijn een uitzondering hierop, die snoei je licht na de bloei omdat ze bloeien op oude takken.

Buxus: in de tuin moet je regelmatig snoeien.  Met 2 à 3 keer per jaar snoeien blijft  je buxushaag mooi strak en dicht. Snoei steeds voldoende kort, anders wordt het haagje steeds hoger en breder. Buxus is erg gevoelig voor zonnebrand en vorst, snoei het liefst bij bedekt, miezerig weer. Buxus kun je het beste in vorm snoeien met een accu buxusschaar of kleine hand heggenschaar.

Hagen en coniferen: kun je het beste minimaal 1 keer per jaar snoeien met een heggenschaar. De snelgroeiende soorten snoei je 2 of zelfs 3 keer. De beste tijd hiervoor is in mei/juni (voor de langste dag). De 2e snoei kun je in september/oktober doen. Snoei de zijkant van de haag bovenaan smaller dan onderaan, zodat licht en vocht ook tot beneden kunnen komen en de haag ook daar mooi vol blijft.

Wilgje op stam: zoals alle struikjes op stam is dit een speciale vorm die op een onderstam is geënt. Hij blijft het mooiste wanneer je ieder voorjaar alle takken als een knot terug snoeit tot op de stam. Houdt hierbij de ent plek intact. Het struikje op stam loopt weer met verse, nieuwe takken uit en blijft mooi in vorm.

Wintergroene struiken: het mooie van deze struiken is dat ze in de winter groen zijn. Snoeien doe je dan ook bij voorkeur na de winter. Snoei ze met een heggenschaar of snoeischaar. Met een snoeischaar kun je takken diep in de struik wegknippen zodat je niet ziet waar gesnoeid is.

Blauwe regen: in het vroege voorjaar kun je goed zien wat de bloemknoppen zijn voor het komend jaar. De takken met alleen dunne bladknoppen kun je gewoon wegsnoeien. De hele zomer lang maakt de blauwe regen veel dunne uitlopers, snoei die regelmatig weg.

Snoeischaren

Een snoeischaar is de basis van je snoeigereedschap. Ook al ben je geen fanatieke tuinier, dan nog heb je een snoeischaar nodig. Snoeischaren zijn er in allerlei soorten en maten. Hoe vaker je een snoeischaar gebruikt, des te belangrijker wordt de kwaliteit en duurzaamheid. Let erop dat je snoeischaar goed in de hand ligt en niet te groot is. Er bestaan eenvoudige snoeischaren, maar ze zijn er ook met meedraaiend handvat of kracht besparende techniek. Met een snoeischaar knip je dunne stengels of takken tot ongeveer 2,5 cm dik.

Aambeeld of papegaaibek?

Een snoeischaar is er met 2 verschillende snijtechnieken: de papegaaibek en het aambeeld. De papegaaibek wordt het meest gebruikt. Hij heeft 2 bewegende messen die door het  levende hout heen snijden. Een papegaaibek maakt een mooie gladde snijwond die snel herstelt. Bij het aambeeld beweegt alleen het bovenste mes, tot op het aambeeld. Wat handig is, is dat je meer kracht kunt zetten bij harde en dode takken. De snijwond is minder glad doordat je de tak eigenlijk door knijpt.

Heggenschaar

Voor het snoeien van hagen en grote vakken met dezelfde planten gebruik je een heggenschaar. Een hand heggenschaar is geschikt voor kleinere klussen of de vormsnoei van struiken. De scharen met een gegolfd mes houden takken gemakkelijker vast. Voor grote hagen kun je een elektrische of benzine heggenschaar gebruiken. Dat werkt sneller, netjes  en met minder inspanning.

Buxusschaar

Een buxus is een struikje met fijne blaadjes. Buxus staat in de tuin als haag of in een mooie vorm gesnoeid. Het snoeien van buxus is een nauwkeurig klusje dat gemakkelijker gaat met een buxusschaar. Dit is een kleine, handzame heggenschaar. Er bestaat ook een accu-buxusschaar, een kleine machine waarmee je de buxus echt kunt scheren.

Takkenschaar

Wanneer de takken te dik worden voor je snoeischaar stap je over op een takkenschaar. Ook bij een takkenschaar kun je kiezen voor een papegaaibek of aambeeld. De takkenschaar heeft 2 lange handvatten die je met 2 handen vasthoudt. Sommige handvatten kun je zelfs uitschuiven zodat je nog hoger of verder kunt reiken. Je snoeit hiermee takken tot ongeveer  5 cm dikte. Er zijn eenvoudige takkenscharen, maar ook scharen met geavanceerde techniek zodat het snoeien veel minder kracht kost.

Snoeizaag

Als de takken ook te dik worden voor een takkenschaar dan stap je over op een snoeizaag. Dit is een scherp, handzaam zaagje waarmee je ook op lastige plekken goed kunt zagen. Door de speciale zaagtanden is het blad extra scherp, vergeet dan ook geen werkhandschoenen aan te doen. Is er meer ruimte om te zagen, zoals bij het zagen van hout voor de kachel, dan kun je ook een beugelzaag gebruiken. Hier kun je nog meer kracht mee zetten. Moet je veel grote takken of bomen zagen dan biedt de kettingzaag uitkomst. Dit is een sterke machine op elektriciteit, accu of benzine die wel wat handigheid vraagt. Als je een kettingzaag gebruikt, vergeet dan niet de bijbehorende beschermingsmiddelen te gebruiken. 

Snoeien op hoogte

Wanneer je een hoge struik of boom moet snoeien dan kun je op een trap of ladder gaan staan. Met een snoeischaar of snoeizaag gaat dat nog wel, maar met een takkenschaar is dat niet zo handig omdat je dan geen hand meer vrij  hebt om je aan de trap vast te houden. Voor veilig snoeien op hoogte kun je een lange, uitschuifbare steel gebruiken. Op deze lichtgewicht steel bevestig je een topschaar of snoeizaag. De topschaar bedien je met een draad die van de schaar via de steel naar beneden loopt. Vanaf de grond heb je vaak goed zicht op wat je wilt snoeien, dat maakt snoeien met een lange steel erg handig.

Onderhoud snoeigereedschap

Voor alle gereedschappen geldt dat het langer meegaat als je het regelmatig schoonmaakt en slijpt. Dit geldt zeker voor snoeigereedschap. Met scherp gereedschap beschadig je struiken het minst waardoor ze snel van een snoeibeurt herstellen. Gebruik voor het schoonmaken een doek of borsteltje en spuit de messen met een onderhoudsspray in.

Veilig snoeien

Des te groter de snoeiklus, des te belangrijker het is om op je eigen en andermans veiligheid te letten.

-          Gebruik het juiste gereedschap. Voor snoeien op hoogte kun je op een goede trap gaan staan, maar ook een handige snoeigiraffe of boomzaag gebruiken. Zo kun je veilig op hoogte werken.

-          Laat geen gereedschap rondslingeren. Je kunt erover struikelen of kinderen gaan ermee spelen.

-          Sommige struiken en bomen scheiden stofjes af die ogen en luchtwegen irriteren. Draag dan bij het snoeien een mondkapje of stofbril en bedek je huid met kleding.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Gerelateerde video's

KVDAW88bMtU
Hoe kies je de juiste snoeischaar
FOrKM8fk8A8
Hoe kies je de juiste heggenschaar
Wellicht ook interessant voor u
Freund 5390  - Buxusschaar -

Freund

Freund 5390 - Buxusschaar -

23.95
Bahco 339 Snoeizaag -

BAHCO

Bahco 339 Snoeizaag -

32.95
WOLF-Garten Ri-LL Comfort - Grasschaar - Rood

WOLF-Garten

WOLF-Garten Ri-LL Comfort - Grasschaar - Rood

29.95