Bodembedekkers

Op zoek naar een bodembedekker? Bij Welkoop hebben we bodembedekkers van ons eigen Welkoop-merk en het merk Pokon. Bodembedekkers in de vorm van boomschors en cacaodoppen staan niet alleen decoratief in je tuin, maar zijn ook praktisch. Ze helpen tegen onkruid, slakken en uitdroging van de bodem. Je gebruikt ze als grondbedekking in je tuin, tussen de vaste planten. En ook kun je boomschors gebruiken om een natuurlijk tuinpad te maken. Voor in plantenbakken en bloempotten zijn er de hydrokorrels, die de waterhuishouding verbeteren.

Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...

Bodembedekkers in je tuin

Bodembedekkers gebruik je in je siertuin, in de borders. Ze vullen de ruimte tussen je vaste planten op. Deze grondbedekking in je tuin ziet er niet alleen netjes uit, maar heeft ook een belangrijk en positief effect op het bodemleven.

Het gebruiken van bodembedekkers in je tuin, heet ook wel mulchen. Mulchen kan op allerlei manieren, ook met maaisel of fijngesnipperd snoeiafval bijvoorbeeld, en is bedoeld om de bodemstructuur te verbeteren. Dit is dan ook precies wat onze bodembedekkers doen. Een extra laagje met grondbedekking in je tuin gaat uitdroging van de bodem tegen. Ook geeft het onkruid minder kans. Dat betekent dus minder onderhoud aan je tuin: minder schoffelen. Daarnaast weren de bodembedekkers slakken – en tot op zekere hoogte ook katten.

Bodembedekkers die je bij Welkoop koopt, zijn bruin van kleur. Deze grondbedekking heeft in je tuin dus een natuurlijke uitstraling. Naast deze producten, bestaan er ook vaste planten die laag blijven – en ook ‘bodembedekkers’ worden genoemd. Ze behouden vaak het hele jaar hun blad. Ook zijn er bodembedekkers die wintergroen zijn, en de borders dus het hele jaar door een groen aanzicht geven.

Welke bodembedekkers kopen?

Bij Welkoop kun je hydrokorrels, cacaodoppen en boomschors kopen. Cacaodoppen en boomschors zijn allebei organisch materiaal en dus voor honderd procent natuurlijk. Hydrokorrels zijn gemaakt van gebakken klei, en bedoeld voor in plantenbakken en bloempotten. Cacaodoppen en boomschors zijn praktische en goedkope bodembedekkers. Bij Welkoop kun je deze bodembedekkers kopen in zakken van 40 of 50 liter.

Van een organische bodembedekker moet je een voldoende dikke laag in je borders strooien – en belangrijk: die jaarlijks bijvullen. Het bodemleven verwerkt de bedekking namelijk laagje voor laagje. Na verloop van tijd zouden de boomschorssnippers of cacaodoppen dus vanzelf verdwijnen.

  • Cacaodoppen

Cacaodoppen komen uit de chocolade-industrie, waar ze een afvalproduct zijn van cacaobonen. In je tuin zijn ze dat verre van! Ze zien er goed uit in je borders en schrikken slakken en katten af, en gaan onkruid tegen. Heb je een hond? Dan zijn cacaodoppen niet meteen de beste bodembedekker voor jouw tuin, omdat in de cacaodoppen de stof theobromine zit en die kan giftig zijn voor honden.

  • Boomschors

Waar boomschors vandaan komt, spreekt natuurlijk voor zich: van de schors van een boom. Naast de praktische voordelen die boomschors als bodembedekker biedt, gaat boomschors ook gravende katten tegen en beschermt het planten bij vorst. Naast verse boomschors voor in de borders, is er ook hoogwaardige boomschors die nog langer mee gaat, en je goed gebruikt voor tuinpaden.

  • Hydrokorrels

Naast de bodembedekkers die je gebruikt om de ruimte tussen vaste planten op te vullen, zijn er ook hydrokorrels. Je gebruikt ze in plantenbakken en bloempotten. Ze kunnen onderin de pot, als drainagelaag. Of bovenop de potgrond. In beide gevallen verbeteren de hydrokorrels de waterhuishouding.