Snoeischaren zijn er in allerlei soorten en maten. Maar wel snoeigereedschap heb je nodig voor welke klus?

Snoeischaar

Een snoeischaar gebruik je voor het doorknippen van kleine takken. Er zijn 2 types snoeischaren: die met 2 een papegaaibek en met een aambeeld.

Papegaaibek
De papegaaibek wordt het meest gebruikt. Hij heeft 2 bewegende messen die door het levende hout heen snijden.

Voordeel: Een papegaaibek maakt een mooie gladde snijwond die snel herstelt.

Aambeeld
Bij het aambeeld beweegt alleen het bovenste mes, tot op het aambeeld.

Voordeel: meer kracht zetten bij harde en dode takken.
Nadeel: De snijwond is minder glad doordat je de tak eigenlijk doorknijpt.

Heggenschaar
Voor het snoeien van hagen en grote delen met dezelfde planten gebruik je een heggenschaar.

Handheggenschaar
Een handheggenschaar is geschikt voor kleinere klussen of de vormsnoei van struiken. De scharen met een gegolfd mes houden takken gemakkelijker vast.

Elektrische of benzine heggenschaar
Voor grote hagen kun je een elektrische of benzine heggenschaar gebruiken. Dat werkt sneller, netjes en met minder inspanning.

Buxusschaar
Het snoeien van buxus is een nauwkeurig klusje. Dat gaat gemakkelijker met een buxusschaar. Dit is een kleine, handzame heggenschaar. Er bestaat ook een accu-buxusschaar, een kleine machine waarmee je de buxus echt kunt scheren.

Takkenschaar
Wanneer de takken te dik worden voor je snoeischaar stap je over op een takkenschaar. Ook bij een takkenschaar kun je kiezen voor een papegaaibek of aambeeld. De takkenschaar heeft 2 lange handvatten die je met 2 handen vasthoudt. Sommige handvatten kun je zelfs uitschuiven zodat je nog hoger of verder kunt reiken. Je snoeit hiermee takken tot ongeveer  5 cm dikte. Er zijn eenvoudige takkenscharen, maar ook scharen met geavanceerde techniek zodat het snoeien veel minder kracht kost.

Snoeizaag
Als de takken ook te dik worden voor een takkenschaar dan stap je over op een snoeizaag. Dit is een scherp, handzaam zaagje waarmee je zelfs op lastige plekken goed kunt zagen. Door de speciale zaagtanden is het blad extra scherp, vergeet dan ook geen werkhandschoenen aan te doen.

Beugelzaag
Is er meer ruimte om te zagen, zoals bij het zagen van hout voor de kachel, dan kun je ook een beugelzaag gebruiken. Hier kun je nog meer kracht mee zetten.

Kettingzaag
Moet je veel grote takken of bomen zagen dan biedt de kettingzaag uitkomst. Dit is een sterke machine op elektriciteit, accu of benzine die wel wat handigheid vraagt. Als je een kettingzaag gebruikt, vergeet dan niet de bijbehorende beschermingsmiddelen te gebruiken. 

Snoeien op hoogte met een steel
Wanneer je een hoge struik of boom moet snoeien dan kun je op een trap of ladder gaan staan. Met een snoeischaar of snoeizaag gaat dat nog wel, maar met een takkenschaar is dat niet zo handig omdat je dan geen hand meer vrij  hebt om je aan de trap vast te houden. Voor veilig snoeien op hoogte kun je een lange, uitschuifbare steel gebruiken. Op deze lichtgewicht steel bevestig je een topschaar of snoeizaag. De topschaar bedien je met een draad die van de schaar via de steel naar beneden loopt. Vanaf de grond heb je vaak goed zicht op wat je wilt snoeien, dat maakt snoeien met een lange steel erg handig.

WOLF-Garten RR 2500 Comfort Plus - Snoeischaar - Rood

WOLF-Garten

WOLF-Garten RR 2500 Comfort Plus - Snoeischaar - Rood

19.95
STIHL HSA 56 ( incl. accu en lader ) - Accu-Heggenschaar - 45 cm

STIHL

STIHL HSA 56 ( incl. accu en lader ) - Accu-Heggenschaar - 45 cm

249.00
WOLF-Garten RS 2500 Comfort Plus - Aambeeld Snoeischaar - Rood

WOLF-Garten

WOLF-Garten RS 2500 Comfort Plus - Aambeeld Snoeischaar - Rood

19.99
Stiga SP 386 Benzine Kettingzaag - 40 cm

Stiga

Stiga SP 386 Benzine Kettingzaag - 40 cm

179.00

Veilig snoeien

Des te groter de snoeiklus, des te belangrijker het is om op je eigen en andermans veiligheid te letten.

  • Gebruik het juiste gereedschap. Voor snoeien op hoogte kun je op een goede trap gaan staan, maar ook een handige snoeigiraffe of boomzaag gebruiken. Zo kun je veilig op hoogte werken.
  • Laat geen gereedschap rondslingeren. Je kunt erover struikelen of kinderen gaan ermee spelen.
  • Sommige struiken en bomen scheiden stofjes af die ogen en luchtwegen irriteren. Draag dan bij het snoeien een mondkapje of stofbril en bedek je huid met kleding.

Onderhoud snoeigereedschap

Schoonmaken

Voor alle gereedschappen geldt dat het langer meegaat als je het regelmatig schoonmaakt. Dit geldt zeker voor snoeigereedschap. Gebruik voor het schoonmaken een doek of borsteltje en spuit de messen met een onderhoudsspray in. Het liefst maak je je snoeigereedschap na iedere snoeibeurt schoon. Lukt dit niet, maak het dan in ieder geval goed schoon voordat je het voor langere tijd opbergt voor de winterperiode.

Slijpen 

Met scherp gereedschap beschadig je struiken het minst waardoor ze snel van een snoeibeurt herstellen. Je kunt bij Welkoop een onderhoudsset kopen voor je gereedschap, maar je kan het ook in de winkel laten slijpen.

Ook leuk om te lezen