Zo krijg je een sterk en groen gazon

We willen allemaal een mooi gazon in onze tuin. Een groene grasmat ziet er strak uit en is voor kinderen en huisdieren een fijne speelplek. Maar een mooi gazon krijg je niet vanzelf. Gras heeft onderhoud nodig om er perfect uit te zien. Denk aan regelmatig maaien, kalken en bemesten. Maar mogelijk ervaar je nog steeds problemen. Kale plekken, gras dat snel geel wordt bij warme dagen of een grasmat vol mos en onkruid. Wil je weten hoe je het gazon mooi houdt? Het begint allemaal met de juiste grond.

Laat je grond gratis testen

Waarom is de bodem zo belangrijk?

De bodem is de basis

De bodem is het allerbelangrijkst en bepaalt hoe jouw gazon erbij ligt. Gras heeft voedingsstoffen nodig om goed te kunnen groeien. Voor mooi groen gras moet je dus letterlijk bij de wortel beginnen. Een ongezonde bodem leidt tot een slecht uitziend gazon. Gazonproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Staat er in je grond bijvoorbeeld een laag water dat niet weg kan? Dan heb je altijd een natte tuin waardoor je gras het slecht doet. In de zomer kan deze laag juist zorgen voor verdroging, met als gevolg een dor en droog gazon. In te zure grond doet je gras het slecht en heb je ook veel meer last van mos.

Welke grond heb jij in je tuin?

Een optimale bodem is de basis voor een mooie grasmat. Hoe weet je nu of de bodem gezond is? Het is ten eerste handig om te weten op welke grondsoort je gras ligt. Iedere soort heeft z’n eigen kenmerken en heeft een andere aanpak nodig. In Nederland zijn de meest voorkomende grondsoorten zand, klei en veen. Welke grond je hebt, hangt deels af van waar je in Nederland woont. Maar je grondsoort bepalen via een landkaartje is niet afdoende. Veel grond is weleens afgegraven, waardoor de natuurlijke grondsoort verdwijnt en er een andere bodem ontstaat. 

Test je grond met een glas

Er is een simpele manier om je te achterhalen wat voor grond je hebt. Verzamel op drie verschillende plekken grond uit je tuin. Graaf wat dieper, minimaal 20 centimeter, zodat je niet alleen maar grond uit de bovenste laag hebt. Vul een glas voor een kwart met de aarde en doe er leidingwater bij. Schud het glas goed en zet hem een paar uurtjes weg. Bekijk nu het mengsel en bepaal welke grondsoort je hebt.

  • Kleigrond: Je ziet onderin een laag met grovere delen en daar bovenop een dikke laag met hele fijne deeltjes.
  • Zandgrond: Je ziet onderin heel veel grove delen en daarboven eigenlijk helemaal niets. Hoogstens een heel dun laagje met wat fijnere delen.
  • Veengrond: Je ziet een donker gekleurde, bijna zwarte massa. Er zit geen zand of slib in. 

Wat betekent dit nu voor je gazon?

Zandgrond houdt weinig water en voedingsstoffen vast, terwijl dit juist belangrijk is voor gras. Bij een paar droge dagen verkleurt je gazon al snel geel of bruin door het tekort aan vocht. Zandgrond vraagt om veel voedingsstoffen om deze tekorten te compenseren. Kleigrond is zwaar en heeft een hele dichte structuur. Hierdoor kan er weinig lucht in de bodem komen en zullen je grasplanten moeilijker wortelen. Veengrond is van zichzelf erg zuur. Dit is niet goed voor je gras. Het gras groeit minder snel, wordt gelig en krijgt kale plekken. Met als gevolg dat je meer onkruid en mos in je gazon krijgt. Ook kan je gras minder voedingsstoffen opnemen uit zure grond.

Haal het beste uit je grond

Wat voor grond je ook hebt, een mooi en groen gazon is altijd mogelijk. Heb je gele plekken in je gazon? Of wordt je gazon overwoekerd door mos en onkruid? Deze problemen zijn op te lossen. Wij helpen je naar een mooi en sterk gazon! Met onze gratis grondtest kom je alles te weten over de samenstelling van jouw grond. Onze tuinspecialist test je grond en geeft je persoonlijk advies. Hij vertelt hoe je jouw gazon kunt verbeteren en onderhouden. Welke voeding heeft je gras nu nodig? Wanneer ga je kalk strooien en hoeveel? Zo weet je wat jouw gazon nodig heeft om sterk en gezond te blijven.

Laat je grond gratis testen