Houtskool of briketten?

Eén van de meest gestelde vragen bij het barbecueën is of je houtskool of briketten moet gebruiken.
We leggen je graag uit wat de verschillen zijn. Wanneer kies je wat en hoe gebruik je de brandstof?

Wanneer kies je wat?

De soort barbecue, het gerecht dat je wilt maken, hoe lang je wilt barbecueën, de vorm van het houtskool en
gemak van het aansteken bepalen allemaal de keuze van je brandstof.

Kamado
Op de Kamado gebruik je houtskool. Onze Welkoop XL houtskool bestaat uit grote stukken die je gemakkelijk aansteekt.
Voor een lange low & slow sessie zijn Welkoop Marabu en Welkoop White Quebracho zeer geschikt.
Hiermee heb je bovendien een perfect regelbare warmteverspreiding in je Kamado.

Houtskool barbecue
Op de houtskool barbecue kun je naast houtskool ook briketten gebruiken.
Wil je een lange barbecueavond met een constante temperatuur op je barbecue, gebruik dan briketten.
Wil je snel beginnen met barbecueën, gebruik dan houtskool.

Wat is houtskool? 

Houtskool wordt gemaakt door stukken hout langzaam zonder zuurstof te verbranden. Dat gebeurt in speciale houtskoolovens. Het hout wordt verwarmd totdat alle sappen en vocht uit het hout zijn verdwenen.

Daarna blijft een minder schadelijke houtskool over met veel goede eigenschappen:
-
het bestaat uit niet veel meer dan koolstof
- laat weinig as achter na het uitbranden
- wordt heter dan hout en brandt sneller dan briketten.

Houtskool is heter en schoner
Houtskool reageert snel op zuurstof, zodat je het warmteniveau gemakkelijk kunt regelen als je barbecue is voorzien van regelbare ventilatieopeningen. Bovendien bevat houtskool geen vulstoffen of andere toevoegingen. Dat maakt houtskool één van de schoonste manieren van barbecueën. Houtskool brandt sneller en heter dan briketten, dus wees voorzichtig met de temperatuurregeling.

Soorten houtskool

Houtskool wordt van verschillende soorten hout gemaakt en is geschikt voor verschillend gebruik.
Zo is er houtskool dat snel brandt en erg heet wordt. Ideaal voor het dichtschroeien van een biefstuk.
Wil je een langzamere garing, gebruik dan houtskool gemaakt van eikenhout of onze Marabu of White Quebracho.
Dit zijn wat hardere, zwaardere soorten die perfect zijn voor een low & slow sessie.


Voordelen van houtskool:

  •     bevat geen toevoegingen (geheel natuurlijk)
  •     snel aan te steken
  •     gemakkelijker temperatuur regelen
  •     weinig as
  •     hoge piektemperatuur van 500 °C, na 20 minuten
  •     maximale temperatuur van 700 °C, na 80 minuten

Nadelen van houtskool:

  • zakken bevatten ongelijke stukken houtskool die het moeilijk kunnen maken om te grillen.
    Hoewel je grote brokken kan breken, kost dit wel wat meer moeite.

  • asdeeltjes kunnen op het eten terecht komen

Bekijk alle houtskool

Wat zijn briketten?

Briketten worden gemaakt van houtskoolresten, die ontstaan tijdens de productie van houtskool. Dit wordt tot gruis vermalen en vermengd met vochtig maïsmeel. Het maïsmeel is een natuurlijk bindmiddel om briketten te persen. Zo worden het schone blokjes die vaak een ronde of vierkante vorm hebben. Dat maakt het stapelen in de barbecue makkelijker.  

Briketten branden langer en ontbranden sneller
Briketten branden langer, maar worden niet zo heet als houtskool. Om het ontsteken makkelijker te maken, worden soms aanmaakvloeistoffen toegevoegd. Omdat deze vloeistoffen verbranden, gebruik je briketten niet in een afgedekt systeem als een Kamado. Wil je wel briketten in je Kamado, kies dan kokosbriketten van Welkoop. De kwaliteit van briketten wordt bepaald door de toevoegingen. De toevoegingen in goedkopere soorten zou je kunnen ruiken of proeven in lichter voedsel zoals kip of vis. In de winkel leggen we je precies uit welke briket je het beste voor welke gerechten kunt gebruiken.  


Voordelen van briketten:

  •     constante temperatuur voor een langere periode
  •     maximale temperatuur van 600 °C, na 80 minuten
  •     goedkoper dan houtskool
  •     brandt langer. 

Nadelen van briketten:

  •     grotere asproductie
  •     het duurt langer om aan te steken.

Bekijk alle briketten

De barbecue veilig aansteken

Volg deze stappen om het beste uit je houtskoolbarbecue te halen.
Leer hoe je de barbecue veilig aansteekt, de kolen verdeelt en wanneer je klaar bent om te beginnen met barbecueën.

  • Zet de barbecue op een open plek, weg van hekken of bomen.
    Houd een emmer water of eventueel een brandblusser bij de hand, en kinderen en huisdieren op afstand.
    Gebruik een tang met lange steel en de juiste barbecue-uitrusting met geïsoleerde handgrepen, zodat je je niet brandt.

  • Zet alles van te voren klaar, zodat je de barbecue niet onbewaakt achter hoeft te laten.

  • Gebruik een starter. Leg wat aanmaakblokjes, houtwolkrullen of krantenpapier op het rooster.
    Steek deze aan en zet daar bovenop de starter die je hebt gevuld met briketten of houtskool.
    De kolen worden snel warm en beginnen te gloeien. Als de kolen gloeien, gooi je ze veilig en gemakkelijk in de barbecue.
    Let op! De starter kan erg heet worden. Gebruik een hittebestendige handschoen.

Als je iets probeert te bereiden terwijl de kolen nog niet goed gloeien, kan je eten te gaar worden of zelfs verbranden.
Gebruik deze kleurcodes om te beslissen wanneer je kunt beginnen:

  •     Zwart of grijs met vlammen: nog niet klaar om te gebruiken.
  •     Witgloeiend met rode kern (blaas heel voorzichtig om te controleren): klaar voor directe verhitting.
  •     Asachtig wit maar nog steeds erg heet: klaar voor indirecte verhitting of koken in de kolen. 

Die typische barbecuesmaak toevoegen met rookhout

Gebruik rookhout om die typische barbecuesmaak aan je gerechten mee te geven. Rookhout is geschikt voor gesloten houtskool- en gasbarbecues.
Gooi het rookhout voorzichtig direct op de gloeiende kolen als je een chipfeeder hebt of gebruik een rookbox om het hout langzamer te laten smeulen.
Maak rookhout van te voren niet nat.
 

Rookhoutsmaken vergelijken

Advies in de winkel

In onze winkels adviseren we je graag over de juiste brandstoffen, het aansteken van je barbecue en het gebruik van rookhout. 

Vind een winkel bij jou in de buurt

Kies hier de brandstof voor jouw barbecue

Welkoop Briketten - BBQ brandstoffen - 8 kg

Welkoop

Welkoop Briketten - BBQ brandstoffen - 8 kg

13.50
Welkoop Marabu  BBQ brandstoffen - Houtskool - 10 kg

Welkoop

Welkoop Marabu BBQ brandstoffen - Houtskool - 10 kg

23.95
Welkoop Kokosbriketten - BBQ brandstoffen - 10 kg

Welkoop

Welkoop Kokosbriketten - BBQ brandstoffen - 10 kg

19.50
Welkoop Houtskool - BBQ brandstoffen - 8 kg

Welkoop

Welkoop Houtskool - BBQ brandstoffen - 8 kg

13.50