Je hond een gezond gewicht.
Hoe is het gewicht van jouw hond? Gewoon goed? De kans bestaat dat je denkt van wel, maar dat je hond toch te zwaar is. Dat blijkt uit een onderzoek dat Welkoop liet uitvoeren.
Onze honden willen we zo lang mogelijk om ons heen hebben. Daarom is het belangrijk dat je maatje een gezond gewicht heeft. Laat je hond gratis wegen in onze winkels. Je ontvangt daarbij tijdelijk een gratis speeltje. Deze actie is geldig van 13 januari t/m 2 februari, op=op.
De resultaten uit ons onderzoek.
De belangrijkste resultaten uit het onderzoek op een rijtje.
50% van de Nederlandse honden is te zwaar.
Weegt een hond 5 tot 10% boven zijn ideale gewicht, dan heeft hij overgewicht. En weegt hij 15 tot 20% meer, dan is er sprake van obesitas.
Die (paar) kilo’s te veel vergroten het risico op gezondheidsproblemen. Zoals gewrichtsklachten, sloomheid, verminderde energie en meer last van hitte. Op deze manier kan overgewicht de kwaliteit van leven verminderen. Daarnaast heeft een hond met overgewicht een kortere levensverwachting.
Het is daarom belangrijk om een hond, van puppy af aan, niet te zwaar te laten worden. Anders is het moeilijker de hond op latere leeftijd op een gezond gewicht te houden. Lees ook ons artikel: Hoeveel moet een hond eten per dag.
86% van de hondeneigenaren denkt dat hun hond een gezond gewicht heeft.
Een op de twee honden in Nederland is te zwaar, maar de meeste eigenaren zijn zich daar dus niet van bewust. Vooral het minimale overgewicht blijft vaak onopgemerkt.
De meeste honden hebben licht overgewicht. Maar hondeneigenaren herkennen licht overgewicht bij hun hond vaak niet, geeft dierenarts Joyce Hofman in het onderzoek aan.
"Het beeld dat veel mensen hebben van een gezonde hond is eigenlijk al snel één of twee kilo te zwaar. Beeld je maar een gezellige gezinshond als een labrador in. Vaak is die stiekem een beetje te zwaar. Het is eigenlijk de bedoeling dat je de ribben van je hond kunt voelen als je deze met de vlakke hand aait."
Meer over hoe je overgewicht bij je hond kunt herkennen, lees je in ons artikel: Is mijn hond te dik?
44% van de hondeneigenaren geeft hun hond dagelijks een snack.
Er wordt dan bijvoorbeeld een hondenkoekje of kauwstaafje gegeven. Daarnaast zijn er ook hondeneigenaren (66%) die af en toe 'menseneten' aan de hond geven.
Experts zeggen in het onderzoek dat hondeneigenaren zich niet altijd realiseren dat, bijvoorbeeld, een blokje kaas in verhouding veel meer is voor een hond, dan voor een mens. Twee blokjes kaas kunnen voor een hond als een hamburger voor ons zijn.
Uit onderzoek blijkt ook dat 29% van de hondeneigenaren weleens restjes van het avondeten aan hun hond geeft. Dierenarts Joyce Hofman: "Een stukje broccoli van het bord aflikken, kan geen kwaad voor een hond. Maar een restje jus of mayonaise kan zorgen voor een caloriebommetje."
Natuurlijk kan het geen kwaad om je hond af en toe een lekkere hondensnack te geven. Maar kies dan voor iets gezonds. Wat gezonde opties zijn, lees je ons artikel: Wat zijn gezonde hondensnacks?
27% van de hondeneigenaren wil meer leren over het ideale gewicht en gezonde voeding.
Dat is natuurlijk goed nieuws. En ook kwam uit het onderzoek dat 84% van de hondeneigenaren de gezondheid van hun hond net zo belangrijk vindt als hun eigen gezondheid. Dus we kunnen wel concluderen dat hondeneigenaren het beste willen voor hun hond.
Gratis weegservice.
Weten of je hond een gezond gewicht heeft? Kom je hond gratis wegen in onze winkels. Je krijgt meteen advies over voeding, beweging en gezonde snacks. En je hond krijgt een gratis speeltje. Deze actie is geldig van 13 januari t/m 2 februari, op=op.
Voor onze weegservice is geen afspraak nodig, loop gerust binnen met je hond.
Over het onderzoek.
Welkoop liet onderzoek uitvoeren. We waren benieuwd naar hoe Nederlandse hondeneigenaren denken over het gewicht van hun hond. En welke kennis hebben zij over gezonde voeding voor honden?
Onderzoeksbureau Motivaction voerde het onderzoek voor ons uit. Er deden 1054 hondeneigenaren mee aan het onderzoek. Ook werden er 6 experts geinterviewd: dierenartsen en voedingsdeskundigen.
Welkoop. Jouw dierspecialist.
Voor jouw maatje wil je goed zorgen. Wij helpen je graag daarbij. Met advies, begeleiding en een groot assortiment hondenvoer en hondensnacks. En heb je een kat? Vergeet ook niet het gewicht van deze viervoeter in de gaten te houden. Want ook katten kunnen overgewicht krijgen.
Wil je persoonlijk advies? Kom met je hond naar één van onze winkels. Onze dierspecialisten helpen je graag. Zien we je binnenkort?
Bekijk: Gratis weegservice | Hondenvoer | Hondensnacks
Vraag & Antwoord
‘Twee blokjes kaas voor je hond is als een burger voor jou’ - Wat wordt hiermee bedoeld? |
Het aantal calorieën van twee blokjes kaas voor een hond, is vergelijkbaar met het aantal calorieën van een broodje hamburger voor een mens. Twee blokjes kaas kunnen voor de hond voelen alsof de hond een hamburger heeft gegeten. Dit geldt natuurlijk niet voor elke hond maar is afhankelijk van o.a. ras, leeftijd en beweging van de hond. We willen je hiermee graag bewustmaken dat ‘mensensnacks’ voor een hond meer impact hebben voor een hond dan voor mensen. De hond is immers kleiner en lichter dan een mens en heeft een andere caloriebehoefte. |
Mag ik mijn hond dan nooit meer kaas geven? |
In de basis kan ‘menseneten’ geen kwaad voor honden als we kijken naar groenten, vis en vlees, mits zo onbewerkt mogelijk, dus ook zonder zout en kruiden. Belangrijk is om, net zoals bij mensen, voor een gevarieerd en gebalanceerd dieet te gaan. We adviseren dan ook altijd om te kijken naar de caloriebehoefte van de hond en op basis daarvan te bepalen welke voeding wel en niet nodig is. Een stukje broccoli van het bord aflikken kan vaak geen kwaad voor een hond, maar een restje jus of mayonaise kan een flinke hoeveelheid calorieën bevatten en bevat bovendien veel zout.Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat sommige etensresten ook giftig kunnen zijn voor honden (o.a. uien, knoflook en druiven). |
Is het geven van mensensnacks de enige oorzaak van overgewicht bij honden? |
Er zijn meerdere oorzaken van overgewicht bij honden. Ongezond snackgedrag is één van de oorzaken. Het kan daarnaast bijvoorbeeld zo zijn dat de hond onvoldoende beweegt of niet het juiste type of de juiste hoeveelheid voeding krijgt. Ook kunnen ook factoren als ouderdom, medische aandoeningen en het feit of een hond gecastreerd of gesteriliseerd is, invloed hebben op het gewicht.Overgewicht bij honden kan gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Het welzijn van de hond staat bij Welkoop voorop, jouw dierspecialist staat daarom graag voor je klaar om je te helpen. |
Hoe bepaal ik de juiste voeding voor mijn hond? |
Welke voeding juist is voor jouw hond hangt o.a. af van zijn ras, leeftijd en hoeveel hij beweegt. Iedere hond is anders. Je leest hier meer over in bijvoorbeeld ons artikel Wat is het beste hondenvoer of Hoeveel gram moet een hond eten per dag. Precies weten wat jouw hond nodig heeft? Kom langs in onze winkel en krijg persoonlijk advies van jouw dierspecialist. |
Wat is goede hondenvoeding? |
Goede hondenvoeding heeft een gebalanceerde mix aan ingrediënten. Het bevat de juiste voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden, aangevuld met vitamines en mineralen. Het liefst geef je een hond zo natuurlijk mogelijk voedsel. Dus geen kunstmatige conserveringsmiddelen of toevoegingen. Welke voeding het beste is, verschilt per hond. Elke hond is anders. Het gaat erom wat het beste aansluit bij de behoeften van jouw hond en hoe hij reageert op de voeding. Jouw dierspecialist bij Welkoop helpt je graag om de juiste voeding voor jouw hond te bepalen. |
Is alle hondenvoeding uit het assortiment van Welkoop goed voor mijn hond? |
Of voeding past bij jouw hond, is afhankelijk van veel factoren. Wat voor de ene hond goed is, kan voor de andere hond minder goed zijn. Het is bijvoorbeeld afhankelijk van het feit of je hond binnen- of buitenshuis leeft, maar ook hoe actief je hond is en of deze gecastreerd of gesteriliseerd is. Daarnaast kun je veel honden, net als bij mensen, af en toe prima een snack geven. Geef jij je hond ter afwisseling bijvoorbeeld ook natvoeding of diepvriesvoeding? Houd er dan wel rekening mee welke hoeveelheid brokken de hond krijgt, zodat het een uitgebalanceerde voeding blijft. Wil je meer weten over het gewicht van jouw hond en wat je kunt doen om jouw hond op gezond gewicht te krijgen en te houden? Kom langs bij een van onze winkels en vraag advies aan jouw dierspecialist. |